Een van de instrumenten binnen de regressie- en reïncarnatietherapie is om aan de hand van (steeds terugkerende) dromen trauma’s op te sporen en te behandelen.
We groeien allemaal op met uitspraken als: ‘dromen zijn bedrog’ of ‘dit had je in je stoutste dromen niet verwacht’ of ‘droom maar lekker verder’. Dromen is leuk maar geen realiteit, dus kom maar gauw weer met beide benen op de grond.
En wat te denken van nachtmerries? Als je trillend en zwetend wakker wordt stel je -of vroeger je ouders – je gerust dat het ‘maar een droom’ was.
Veel mensen denken dat dromen niet echt zijn, dat ze ons niets te vertellen hebben.
Anderen zijn ervan overtuigd dat dromen ons iets duidelijk willen maken en proberen aan de hand van droomduidingen achter te komen wat dat dan precies is. Een droom is heel persoonlijk. Dus jij bent de enige die de betekenis achter de droom kunt vinden. Soms kun je een droom verklaren omdat je net iets hebt meegemaakt waar de droom op aanhaakt, maar even vaak is er geen touw aan vast te knopen.
Hoe komt het toch dat dromen ons zo bezig houden?
Omdat ze ons daadwerkelijk iets te vertellen hebben.
Dromen zijn de poort naar ons onderbewuste. Door letterlijk ‘in de droom te stappen’ kun je helder krijgen welke delen van jezelf zich ‘verstoppen’, als het ware niet gevonden willen worden. Deze delen hebben invloed op hoe jij je beweegt in waaktoestand, de dagelijkse realiteit.
Voorbeeld
Als kind van twee jaar bevind je je in een onrustige situatie waarbij er door volwassenen aan je wordt getrokken en over je beslist. Je kunt deze onveilige situatie als tweejarige niet handelen. Je bent boos en verdrietig en wilt je eigenlijk het liefste verzetten, schoppen, schreeuwen, slaan, weglopen. Dat is normaal gedrag van een tweejarige en laat zien als de situatie veilig is. Maar in dit geval is er geen enkele mogelijkheid om al deze gevoelens te uiten, omdat jou duidelijk wordt gemaakt dat dergelijk gedrag niet gewenst is. Je gevoelens stop je weg. Je zoekt een afleiding om ze ook daadwerkelijk onder de duim te houden. Bijvoorbeeld door te vluchten in je hoofd, door te gaan lezen. Je wordt een aangepast kind dat nooit boos wordt en ruzies uit de weg gaat. Daar word je zelfs om geprezen!
Maar ondertussen zitten de boosheid en het verdriet nog steeds verstopt ergens diep in je en belemmert je in veel dingen, waar je je misschien niet eens van bewust bent.
In de droom dienen deze gevoelens zich op een bijzondere manier aan, in een symbooltaal waar je waarschijnlijk geen touw aan vast kunt knopen. Als de droom zich regelmatig aandient, ook al is het in verschillende variaties, dan wil deze je echt wat duidelijk maken. Met behulp van droomtherapie kun onderzoeken wat de droom je heeft te vertellen. Onder begeleiding van de therapeut stap je de droom in en ga je op onderzoek.